Boter ontdekt: maar niet slecht voor het hart

Butter
Boter is niet schadelijk voor het hart – dit is het resultaat van een recente studie van canadese wetenschappers voor een lange zogenaamde verzadigde vetzuren werden gevonden in Boter, als schadelijk. Echter, de huidige resultaten van het onderzoek in tegenspraak zijn met dit standpunt. Welke vetten zijn gezond en welke niet? De praktijk Vita legt.

Dierlijke vetten verkort de levensduur en verhogen het risico van hart-en vaatziekten, beroerte en Diabetes – zo ‘ n lange tijd was de wijdverbreide mening van deskundigen. Als de oorzaak van de gezondheidsproblemen, de zogenaamde verzadigde vetzuren werden beschouwd.

Wat zijn verzadigde vetzuren?

Alle vetten bevatten zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren, zij het in verschillende verhoudingen. Het verschil tussen de twee vetzuren soorten in hun moleculaire structuur: De afzonderlijke atomen van de vetzuren zijn plaats gehouden door een paar van Elektronen. Twee paren van elektronen op te treden als een link, dan is er sprake van een dubbele binding. Onverzadigde vetzuren zijn voorzien van ten minste één dubbele binding. De zogenaamde meervoudig onverzadigde vetzuren hebben twee of meer dubbele bindingen.

Verzadigde vetzuren komen vooral voor in dierlijke producten zoals Boter, melk, eidooiers en vlees, maar ook in sommige plantaardige producten zoals palmolie en chocolade. Onverzadigde vetzuren zijn in de meeste van de planten en vis bevatten vet – u kan helpen hart-en vaatziekten voorkomen.

Verzadigde vetzuren zijn niet schadelijk

In een meta-analyse van 73 studie van canadese onderzoekers op de gebieden met de slechte reputatie van verzadigde vetzuren: daarom dient u niet de verhoging van het risico van overlijden door een hart-en vaatziekten, de kans op hart-en vaatziekten, een beroerte, of een type 2 Diabetes ontwikkelen.

Berliner

TRANS-vetten, die zich in de goederen in verwerkte voedingsmiddelen, zoals bakken, verhogen het risico van hart-en vaatziekten

De echte schuldigen zijn transvetten

In de laatste decennia, een andere groep van vetten voor de Negatieve krantenkoppen ook: De zogenaamde TRANS-vetten zijn de onverzadigde vetten, en industrieel meestal geproduceerd uit plantaardige Oliën. In de chemische processen, vloeibare Oliën worden omgezet in vaste vetten, vandaar de Naam is ontleend aan de gehydrogeneerde vetten. Ze zitten vooral in bewerkte producten, zoals gebakken frietjes, ontbijtgranen, instant soepen, en diepgevroren levensmiddelen. Maar transvetten zijn ook gemaakt wanneer de Olie wordt verhit in de pan.

Tal van studies tonen aan dat een hoge consumptie van transvetten is geassocieerd met een groter risico voor hart-en vaatziekten. De canadese wetenschappers kwamen tot deze conclusie: de analyse toonde aan dat een verhoogde consumptie van verzadigde vetten verhoogt het risico van hart-en vaatziekten te lijden, ziekte, zoals leeftijd van het hart of een hartaanval door 21 procent.

Echter, hoe veel transvetten zijn te veel? Artsen raden een maximum van twee tot drie gram TRANS-vetten per dag (niet meer dan het kind slechts een en een halve gram per dag) – dit bedrag is al in Berlijn.

Hamburg-harburg, 13. Augustus

Geef een reactie